top of page

TAI CHI CHUAN (YANG STYLE)

Tai Chi is een zogenaamde 'interne' Martial Art.
De volledige benaming is Tai Chi Chuan of ook wel  Taijiquan.

De betekenis van Tai Chi Chuan

De betekenis van Tai Chi Chuan wordt helaas door iedereen op een andere manier vertaald, maar de versie die het meest voorkomt is "ultiem beste vuist" als is hier wel wat op aan te merken.
Wat we uit deze vertaling wel op kunnen maken is dat het van origine een Martial Art is, en niet ‘slechts’ een gezondheidstraining zoals vele mensen tegenwoordig denken.

Het is dan ook verstandig om Tai Chi Chuan niet te vertalen in losse woorden, maar te zien als een begrip. Als we het over Tai Chi Chuan hebben, spreken we eigenlijk over een eeuwenoude Chinese filosofie. De Taoïstische filosofie van Yin en Yang, de filosofie van het Chi en uit eindelijk de Martial Arts.
Als we nu de vertaling er op loslaten komen we op een beschrijving van de woorden Tai Chi Chuan uit:

Tai Chi Chuan is de meest verheven en zuivere techniek waarbij alles draait om geven en nemen (Yin en Yang) in harmonie met geest, lichaam en omgeving.

Meer over de historie in het Engels? Lees dit document. 

Tai Chi Chuan voor je gezondheid? Lees dan dit document.

Chen Man Ching
Yang-Cheng-Fu
Chen Man Ching

Wat is Tai Chi Chuan

Tai Chi Chuan is een Martial art maar wordt gezien als de bewegingsleer van de Chinese bevolking, Tai Chi heeft een belangrijke werking op de beoefenaar als geheel, waarbij de nadruk ligt op het één worden, of  het in harmonie brengen, van lichaam en geest door het beheersen van de 'vitale energiestroom' Chi.
Deze vitale energie is volgens het Taoïsme overal in het universum aanwezig en bestaat uit Yin en Yang, goed en kwaad, licht en donker, positief en negatief.
Door het uitvoeren van een reeks vastgestelde bewegingen probeert men de energie te beheersen en te geleiden langs de energiebanen in ons lichaam.

De langzame bewegingen, die vooral zeer ontspannen uitgevoerd worden, zijn kenmerkend voor Tai Chi Chuan. 
Door een open en ontspannen houding ontstaat een vrije stroom van Chi in het lichaam wat het lichaam zou genezen, versterken en in balans zou brengen. Blokkades worden opgeheven en zwakke plekken worden voorzien van de benodigde energie.
De Chi stroomt in de meridianen van de aarde naar de hemel en omgekeerd door en langs het lichaam. Alle bewegingen komen van binnen uit en worden geleid door Chi, de levensenergie die alom aanwezig is.
Tijdens de verschillende oefeningen leert men de stroming van Chi te beheersen.
Beoefenaars van Tai Chi voelen zich na een bepaalde tijd dan ook mentaal sterker, lichamelijk beter en ondervinden minder stress. 

 

Naast het feit dat men zich vitaler voelt is het een Martial Art die zeer effectief is.


Tai Chi Chuan gaat uit van Yin en Yang, wat zich in dit geval laat vertalen naar het ontvangen van negatieve energie (de persoon die aanvalt) en het omzetten van die negatieve energie naar positieve energie (de verdediging van die aanval).
Hierdoor kost het de beoefenaar van Tai Chi Chuan bijzonder weinig kracht en energie om zichzelf te verdedigen en eventueel de tegenstander onschadelijk te maken.

Tai Chi Chuan beoefenen voor de gezondheid

Tai Chi Chuan staat vooral in Nederland bekend als een ‘sport’ voor oudere mensen.
Dit is echter niet correct. Tai Chi Chuan is niet leeftijd gebonden en in China is het zelfs een normaal begin van de dag voor jong en oud.
Een beoefenaar van Tai Chi Chuan die op jonge leeftijd begonnen is zal gedurende zijn gehele leven profijt hebben van deze stijl. 


Waarom staat het dan bekend als een sport voor ouderen?
Simpel:  Tai Chi Chuan is door zijn voornamelijk langzame en ontspannen bewegingen uitermate geschikt voor ouderen en zwakkere mensen. 
Tegenwoordig zijn de meest prominente doelstellingen van Tai Chi Chuan dan ook: gezondheid, ontspanning en balans. 
Voor jongeren en jong volwassenen daarentegen is het juist een uitdaging om de bewegingen langzaam en ontspannen uit te voeren.  Het vereist geduld, concentratie en beheersing om Tai Chi Chuan te beoefenen.

Tijdens het beoefenen van Tai Chi Chuan worden de energieblokkades in de meridianen (energiebanen) opgeheven waardoor de volgende positieve effecten optreden:

 

  • Het zenuwstelsel wordt geactiveerd.

  • De bloedsomloop wordt verbeterd.

  • De  spieren en pezen worden versterkt.

  • -De lichamelijke spanning wordt verminderd.

  • De geestelijke spanning wordt verminderd.

  • Het  brengt lichaam en geest tot rust.

  • Het is bevorderlijk voor het evenwicht in het dagelijks leven.

  • Het brengt een positief gevoel en zelfvertrouwen met zich mee.

  • Men voelt zich vitaler dan voorheen.


Men ziet in China dan ook veel beoefenaars in de ochtend hun Tai Chi beoefenen voordat zij aan het dagelijkse leven beginnen.
Uit Europees en Amerikaans onderzoek blijkt dan ook dat Tai Chi bij de aanvang van de werkdag bevorderlijk is voor de werksfeer en dat het ziekteverzuim daalt.

Tai Chi Chuan beoefenen voor  toepassing in zelfverdediging

Tai Chi Chuan als zelfverdediging is evenals de toepassing voor de gezondheid door jong en oud te beoefenen. De vormen zijn namelijk identiek en de uitvoering ook.

Waarom dan toch een apart stuk over de toepassing in zelfverdediging?
Om te benadrukken dat Tai Chi Chuan niet alleen een gezondheidstraining is, maar juist veel meer dan dat alleen. Het is een compleet systeem voor gezondheid, vitaliteit en zelfverdediging.

Bij de Tai Chi Chuan gevechtskunst gaat men niet in tegen de kracht van de tegenstander. Men gaat juist mee met deze kracht om hem daarna op het juiste moment van richting te laten veranderen en hem terug te geven aan de tegenstander. Het zijn exact dezelfde bewegingen als tijdens het beoefenen voor de gezondheid, maar dan sneller uitgevoerd.

bottom of page